Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +34679355185

6 tips voor een betere nachtrust

6 tips voor een betere nachtrust

woensdag, 12 april 2023

Tip 1: Zorg voor regelmaat

Regelmaat is de basis voor een goed slaaprimte. Probeer je doordeweekse ritme in het weekend zo veel mogelijk aan te houden. Als je dit doet, zal je na een aantal dagen in een bepaald ritme komen en zal je ’s ochtends gemakkelijker opstaan. Ga je regelmatig op stap? Probeer dan niet te lang uit te slapen indien je er last van hebt dat je snel uit je normale routine raakt. Dan verlies je waarschijnlijk minder snel je normale slaapritme van in de ochtend op tijd opstaan, omdat je door de korte nacht je ’s avonds weer moe voelt en op tijd je bed in stapt.

Tip 2 : Ga naar bed wanneer je je slaperig voelt

Heb je moeite om in slaap te vallen? Het helpt om iets ontspannends doen voordat je naar bed gaat. Probeer beeldschermen daarbij het liefst een uur voor het slapengaan te vermijden. Het kijken van een spannende film, appen of bijvoorbeeld je facebookpagina doorlezen, zorgt er namelijk voor dat je hersenen actief blijven. Dit kan resulteren in dat je hersenen minder melatonine afgeven, waardoor je minder snel in slaap valt.

Tip 3: Wees bewust van licht

Als je overdag aan genoeg zonlicht blootgesteld bent, helpt dit het met vasthouden van je slaapritme. Ben je gevoelig voor licht? Een donkere kamer kan helpen om makkelijker in slaap te komen. Of gebruik eventueel een slaapmasker.

Tip 4: Drink geen alcohol voor het slapen gaan

Alcohol kan het inslapen bemoeilijken waardoor je je overdag minder uitgerust voelt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je slaapritme verstoord raakt. Je slaapt minder diep en wordt ’s nachts vaker wakker.

Tip 5: Matig met koffie en andere caffeïnehoudende middelen

Cafeïne is een stof die je opgewerkt maakt, waardoor je lastiger in slaap valt. Ben je gevoel voor cafeïne? Drink dan maximaal 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen je laatste bak koffie.

Tip 6: Minder piekeren

Herken je dit? Je bent overdag heel druk en ’s avonds, net wanneer je tot rust wilt komen, gaan er allerlei gedachtes door je hoofd die je uit je slaap houden. Een mogelijke oplossing is om een half uur in te lassen  om je gedachtes de vrije loop te laten voordat je op bed gaat. Dit voorkomt hopelijk een heleboel gedraai en gewoel. Ook een optie is om een opschrijfboekje naast je bed te leggen, waarin je je hersenspinsels opschrijft. Zo ben je ze kwijt en kan je er mee aan de slag wanneer het je gunstiger uitkomt.

Indien je het gevoel hebt een langere tijd niet goed te kunnen slapen en hier hinder van ondervindt, raad ik het je aan om eens in gesprek te gaan met een partner, vrienden of uiteindelijk met je huisarts. Je slaap is de basis voor je geluksgevoel, gezondheid en (sport)prestaties!

Heb jij nog (slaap)tips? Deel ze hieronder 

029ff15566bedde762fe3758de7f9ad9 6 tips voor een betere nachtrust