REMKO SCHIPPERS

VAN KROEGTIJGER TOT BLOGGENDE HEALTHY CHEF

Vroeger lachte ik mijn broer Martin vaak uit om zijn gezondheidsmanie. En moet je mij nu eens zien. "Gezondheid is mijn lifestyle."

7 jaar geleden had een burn-out. Een flinke. 24 jaar horeca, nachtleven en altijd maar voor iedereen klaarstaan hadden mij (46) gesloopt. Eindeloze vermoeidheid, paniekaanvallen, hyperventilatie, depressief zijn, niets is mij bespaard gebleven gedurende 2 jaar lang ziek zijn. Dit was een teken van mijn lijf dat het anders moest. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om mijn leven om te gooien. Een jaar lang zonder geraffineerde suikers, tarwe, zuivel en alcohol. Mijn broer Martin was al jaren bezig met zijn gezonde lifestyle. Als we op vakantie gingen nam hij zijn eigen potje kokosolie mee, biologische groenten en ingrediënten voor vers gemaakte fruitshakes. Daar moesten wij vreselijk om lachen. Maar ineens dacht ik: Martin zag er altijd al veel beter uit dan ik. Vol energie en levenslust. Laat ik die gezonde lifestyle dan ook maar eens proberen......

Je denkt dan, dat doe ik wel “even” maar het was minder makkelijk dan ik dacht. Ik moest afscheid nemen van mijn kroegvrienden en van de manier waarop ik gewend was te leven. Paleo is geen dieet, maar een lifestyle: alles biologisch, geen geraffineerde suikers, geen snelle koolhydraten, geen zuivel. Mijn grootste uitdaging vond ik toch wel geen alcohol. Ik ben ook gaan sporten. Binnen 6 maanden was ik 18 kilo afgevallen. Beter nog, ik voelde me een totaal ander mens. Gezond en in balans. Ik zat veel beter in mijn vel en nog steeds. Zelfs na 4 jaar niet één druppel alcohol meer gedronken.

Na het jaar dat ik mezelf gunde, begonnen mensen te vragen: Wat is er met je gebeurd? Puur voor de lol ben ik op Facebook gaan bloggen onder de naam Paleo  Bro's. Paleo vanwege de lifestyle en Bro’s vanwege mijn broers die me hier toch mee hadden “aangestoken”. Bro’s betekend overigens ook vrienden of volgers. Ik post elk dag een recept met foto's van de gerechten. Meteen maar professioneel, want ik ben een enorme perfectionist. Dat betekent dat ik de gerechten ook mooi wil stylen en presenteren. Tegen de tijd dat ik het op de foto heb, is het koud. Het komt dus vaak voor dat ik mijn maaltijd dan maar koud eet.

 Wat begon als een geintje is nu een serieuze zaak. 5 jaar geleden had ik tweehonderd volgers, nu bijna 30.000. En het mag groeien, want ik heb een missie. Ik wil laten zien en proeven dat gezonde voeding juist heel lekker en smaakvol kan zijn. Als je goed voor jezelf zorgt, zit je goed in je vel. Dat straal je uit, je ziet het aan alles. Mijn motto is niet voor niets: Behandel je lichaam als een Rolls Royce en niet als een vuilnisbak.Remko 5810

Inmiddels geef ik presentaties, live cooking shows, workshops, catering, seminars en kook ik bij mensen thuis ook heb ik aan div. TV programma's meegewerkt. Tijdens de zomermaanden werk ik als Healhy Chef op Ibiza. Ik werk daar voor een groot bedrijf die wereldwijd Yogo-retreats verzorgen. Ik ben dan ook zeer gelukkig dat ik daar mijn kookkunsten mag vertonen en alle gasten mag voorzien van gezonde voeding tijdens hun retreat. Ook dit past bij mij. Het gastheerschap, koken en ondernemer zijn zit in mij.

Ik droom van een eigen restaurantje. In Enschede? Op Ibiza? In Amsterdam? Wie zal het weten, we gaan zien wat de toekomst ons brengt. In Amsterdam, waar mijn broers Nico en Martin wonen (en spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest) zijn er genoeg die gezond, biologisch en lekker eten op de kaart hebben staan. In Enschede nog veel te weinig. Ik heb al meerdere malen met groot succes een eigen Paleo pop-up restaurant gedraaid in Enschede en Amsterdam. Binnenkort zijn er nog een paar edities.

Samen met mijn broers Martin en Nico koken we graag voor de familie tijdens speciale dagen of als we samen op vakantie zijn. Onze familie is heel hecht. Op de familie-app hebben we het vaak over eten. Dat was vroeger al zo. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit een patatdag was in huize Schippers, of dat er uit een zakje werd gekookt. Er stond ook geen cola in de ijskast. Mijn lieve Oma Schippers kookte veel als mijn ouders aan het werk waren. Altijd vers, altijd lekker. Mijn vader had een moestuintje. Ik hielp hem daar graag.

Wat eten we morgen, is nog steeds op de vakanties die we samen doorbrengen de grote vraag. En als we uit eten gaan zoeken we de restaurantjes zorgvuldig uit. Mooi dat ik er mijn werk van heb kunnen maken. Ik hoop dat ik nog heel lang mensen kan inspireren dat gezonde voeding er echt wel toe doet. De gezonde lifestyle is voor mij dan ook echt mijn redding geweest……

 Gezonde groet Remko the Healthy ChefRemko 5780