Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +34679355185

Zo gezond is gember

woensdag, 09 januari 2019

Gember is in enkele jaren tijd opgeklommen tot één van de topspecerijen als het gaat om het volgen van een gezond voedingspatroon. Zelfs wanneer je hier niet helemaal in thuis bent zal je gemerkt hebben dat gember in steeds meer producten wordt verwerkt.

Gember is een veelzijdig knolletje. Van de heel specifieke geur en smaak houd je, of niet. Gezond is gember zeker, want gember bevat een verscheidenheid aan antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën. 

Wat is gember precies? Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.

Darmkanker

Ook is er onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Daarbij bracht het slikken van een gembersupplement een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Diabetes

Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Griep

Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Migraine

Dat gember bij migraine helpt, is ook uit onderzoek gebleken. Sumatriptan, een medicijn tegen migraine, werd vergeleken met een achtste van een theelepel gemberpoeder. Wat bleek: de gember werkt net zo goed en net zo snel als het medicijn. Daarbij had twintig procent bij het medicijn last van bijwerkingen als hartkloppingen, duizeligheid en brandend maagzuur, terwijl er bij het gemberpoeder maar een op de vijfentwintig mensen aangaf wat last van hun maag te hebben. Geen verkeerde uitkomst, al is het maar omdat een achtste van een theelepel veel goedkoper is dan het medicijn.

Menstruatieklachten

Ook bij menstruatiepijn lijkt gember te kunnen helpen. Bij een onderzoek kregen vrouwen tijdens de eerste drie dagen van hun menstruatie driemaal een vierde van een theelepel gemberpoeder toegediend. Op een schaal van 1 tot 10, verlaagde de pijn van deze groep van zeven naar vijf, terwijl de groep die een placebo toegediend kreeg geen verandering merkte. Zelfs bij een achtste van een theelepel gemberpoeder verlaagde de pijn van acht naar zes. Uiteindelijk werd gemberpoeder vergeleken met ibuprofen en jawel: de gember werkte net zo goed.

Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse gember kun je zo'n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groentela van je koelkast bewaren. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.

Een gemakkelijke manier om gember toe te voegen aan je dagelijkse voeding is het drinken van gemberthee.

8x voordelen van het drinken van gemberthee:

Kalmeert de maag

Gember staat bekend om zijn vermogen de maag te kalmeren. Gember kan misselijkheid door reisziekte en ochtendmisselijkheid verlichten. Maak een kopje gemberthee met citroen om het ongemak te verlichten.

Vermindert stress

Gemberthee heeft een kalmerend effect op de geest en lichaam. Gember helpt stress te verminderen en verbetert de stemming. Voel je een bedrukte stemming aankomen? Las een korte pauze in voor een kopje gemberthee.

Versterkt het immuunsysteem

Studies hebben aangetoond dat gemberthee het immuunsysteem kan versterken en je beschermt tegen infecties, verkoudheid en griep.

Verbetert de doorbloeding

Gember bevat diverse vitamines, mineralen en aminozuren die de bloedcirculatie in het lichaam kunnen verbeteren. Dit maakt het mogelijk zuurstof te leveren aan alle cellen in het lichaam.

Verlicht pijnlijke spieren

Naast het feit dat gemberthee de doorbloeding verbetert, helpt gember ook bij gevoelige en pijnlijke spieren. Of je nu hoofdpijn hebt, pijnlijke ledematen van de kou of spierpijn na een intensieve training, gemberthee kan het ongemak helpen te verlichten.

Zorgt voor een frisse adem

Je kunt een slechte adem bestrijden door een gezonde mondhygiëne en het drinken van gemberthee. Het helpt je gehemelte te reinigen waardoor de mond fris aanvoelt en reukvrij is.

Helpt bij afvallen

Gemberthee kan je helpen gewicht te verliezen; gember versnelt de spijsvertering. Daarnaast helpt gember vet te verbranden en het metabolisme te verhogen.

Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer

Studies tonen aan dat gember het verlies van hersencellen, typisch verbonden aan de ziekte van Alzheimer, kunnen vertragen.

gemberthee-1 Zo gezond is gember