Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +34679355185

Wat is collageen en wat doet het voor je

donderdag, 29 december 2022

 

collageenWat is collageen en wat doet het voor je?

Collageen is een lichaamseigen vezelachtig eiwit en een belangrijk bestanddeel van ons bindweefsel. Het versterkt onze bindweefsels waardoor deze elastisch zijn. Eénderde van alle eiwitten in ons lichaam bestaat uit collageen. Kraakbeen, botten, pezen, huid en tanden bestaan grotendeels uit collageen. En collageen zorgt voor ondersteuning van je organen.

Het is een lijmvormend eiwit dat opgebouwd is uit aminozuren die voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen zorgen. Collageen wordt op een natuurlijke manier door je lichaam aangemaakt, maar deze productie neemt na je 25ste af en raken de collageenvezels onderlings steeds meer met elkaar verknoopt (bindweefselverkleving). Dit merk je door stijve(re) gewrichten, je bent minder flexibel. Rimpels op je huid zijn ook het gevolg van minder collageen aanmaak.

collageen1

Iedere zes maanden wordt al het collageen in een gezond lichaam geheel vernieuwd. Voor het goed functioneren van je lichaam is het belangrijk dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, je in beweging blijft, je lichaam op de juiste manier belast en vooral ook dat je voldoende water drinkt.

Hoe neem je het tot je?

Collageen is als supplement verkrijgbaar in pil- en poedervorm en wordt steeds populairder.

Natuurlijk kan je bouillon trekken van botten om zodoende collageen naar binnen te krijgen, maar gemak dient de mens en deze poeder is eenvoudig in te nemen.

Twee eetlepels per dag is voldoende om je voeding aan te vullen met pure eiwitten. Het is neutraal van smaak en goed oplosbaar. Je kunt het in je water, koffie, thee of smoothie in de blender mengen. Het geeft je smoothie een fijne romigheid.

Collageen ondersteunt het lichaamseigen collageennetwerk en is goed voor je botten, gewrichten en kraakbeen. Het geeft je huid, haar en nagels een boost

Voor wie is het nuttig?

Eigenlijk heeft Iedereen baat bij extra inname van collageen, maar het is vooral goed voor sporters, als je herstellende bent van een ziekte, vrouwen die zwanger zijn en ouderen.

Het is zo goed voor je lichaam, dat het alles heeft om de nieuwe ‘superfood’ te worden.

Zo gebruik ik collageen.....

Ik probeer dagelijks twee eetlepels collageen binnen te krijgen. Deze hoeveelheid heb ik langzaamaan opgebouwd en ik kan nu met zekerheid zeggen dat mijn haar en nagels en huid er erg mooi uitzien. De eenvoudigste manier voor mij om het binnen te krijgen is door het ’s ochtends door een smoothie te doen. Je proeft het niet tot nauwelijks, het klontert niet en je doet vrij lang met een zak van 400 gram.

Ik ben benieuwd, gebruiken jullie wel eens collageen of gelatine als supplement? Wat zijn jullie ervaringen daar dan mee? Deel ze hieronder!

111 Wat is collageen en wat doet het voor je