Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +34679355185

Goed smeren
Goed smeren
Goed smeren

Goed smeren

zondag, 11 juni 2017

OPGELET! Vandaag en morgen erg belangrijk dat je smeert: we zitten met een uitzonderlijk hoge zonkracht momenteel!
De hoeveelheid ultraviolette straling wordt uitgedrukt in de zonkracht, een index die in België kan variëren van 0 (wanneer er geen uv-straling is) tot 10 (voor de maximale hoeveelheid ultraviolet zonlicht).
Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger).
Fotolia_118572711_S Goed smeren

In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. In de buurt van de evenaar komt dat doordat de zon hoger aan de hemel staat, waardoor de zonnestralen minder gebroken worden door de atmosfeer. In de bergen is de atmosfeer minder dicht.

Er bestaat een UV-tabel die aangeeft hoelang de huid van een gemiddelde Belg midden op de dag zon kan verdragen. Da's een gemiddelde en voor wie snel verbrandt, is de tijd nog korter. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid zoveel ultraviolette straling heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnebaden.

Dit weekend zitten we aan acht in die tabel en dat betekent dat je al binnen tien tot 15 minuten verbrandt. Als je de zon in gaat, is insmeren dus heel belangrijk.

Fotolia_105245534_S Goed smeren

Hier zijn een paar tips:

1. Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon ingaat dik in met een antizonnebrandmiddel, met een voor jou geschikte beschermingsfactor.

2. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.

3. Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen.

En drink veel water!

IMG_8750 Goed smeren