Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +31624719859

Boerenkool is lekker en gezond!
Boerenkool is lekker en gezond!
Boerenkool is lekker en gezond!

Boerenkool is lekker en gezond!

vrijdag, 01 december 2017

boerenkool1 Boerenkool is lekker en gezond!

Hoe Gezond is Boerenkool

Boerenkool is rijk aan calcium, antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Daarnaast zit de kool vol andere vitamines, mineralen en fytonutriënten. Met regelmatige consumptie is het mogelijk om ziektes te voorkomen of de gezondheid te bevorderen. Het draagt onder andere bij aan een gezond hart en gezonde botten, en kan zelfs bescherming bieden tegen kanker.

In dit artikel kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen die het eten van boerenkool met zich meebrengt. Je leest ook of het je kan helpen bij het afvallen.

Waar komt boerenkool vandaan?

Boerenkool wordt al meer dan 2000 jaar gecultiveerd. Omdat de groente goed tegen kou kan, is het vooral geliefd in de koudere gebieden. In Ierland was de groente tot het einde van de 18e eeuw erg populair, totdat de aardappel zijn intrede deed. Boerenkool stamt af van de wilde kool die van origine in Mediterraanse gebieden groeit. Deze kool werd gedomesticeerd en steeds opnieuw geselecteerd op grote bladeren, totdat uiteindelijk de boerenkool ontstond zoals wij die kennen. Boerenkool heeft maar liefst acht tot tien maanden nodig om te groeien. Na deze tijd kan de groente worden geoogst. De winterrassen zijn erg sterk en kunnen vorst overleven. De smaak verbetert zelfs als er vorst overheen is gegaan.

Waarom boerenkool gezond is

Boerenkool heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je daar meer over.

Gezond hart: dankzij de omega 3- en omega 6-vetzuren draagt het eten van boerenkool bij aan een gezond hart. Volgens onderzoek van het American Heart Assocation dat in 2009 werd gepubliceerd blijkt dat omega 6-vetzuren de kans op het krijgen van coronaire hartziektes doet verkleinen.

Ook het kalium in boerenkool draagt bij aan een gezond hart. Kalium kan voor een lagere bloeddruk zorgen en kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes verminderen.

 

Op peil houden van de bloedsuikerspiegel: het eten van boerenkool kan nuttig zijn voor diabetespatiënten, omdat deze groentesoort een grote hoeveelheid vezels bevat. Uit een onderzoek, uitgevoerd in 2012 door het Department of Family Medicine in Charleston, is gebleken dat de bloedglucosewaarde kan afnemen door een verhoogde inname van vezels.

Goede spijsvertering: de grote hoeveelheid vezels helpen je om je spijsvertering te bevorderen en een optimaal niveau aan bacteriën in de ingewanden te behouden.

Gezonde botten: het bevat een grote hoeveelheid calcium. Calcium zorgt onder andere voor gezonde botten. Ook de vitamine K in boerenkool zorgt voor sterke botten, waardoor de kans op een botbreuk kan afnemen door het eten van boerenkool.

De voedingswaarde van boerenkool

Een portie rauwe boerenkool van 100 gram bevat de volgende voedingswaarde:

50 calorieën
1 gram vet
10 gram koolhydraten
0 gram suiker
2 gram vezels
3,3 gram eiwitten

Boerenkool en afvallen

Omdat deze kool maar weinig calorieën bevat, past deze donkere bladgroente goed in een dieet. De vezels zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel hebt, waardoor je niet snel te veel eet. Ook de eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. De vitamines en mineralen helpen je om gezond af te vallen.

Boerenkool is een groente vol gezonde eigenschappen

Zorgt voor een gezond hart 
Houdt de bloedsuikerspiegel op pijl
Zorgt voor gezonde botten
Is rijk aan vezels, vitamines en mineralen
boerenkool-2 Boerenkool is lekker en gezond!