Skip to main content

Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +31624719859

Alcohol: maakt meer kapot dan ons lief is?

Alcohol: maakt meer kapot dan ons lief is?

donderdag, 29 december 2022


Alcohol: maakt meer kapot dan ons lief is?

Een groot deel van de Nederlanders neemt regelmatig een biertje of wijntje of gaat over op het sterkere spul. Zelf heb ik 23 jaar lang in de horeca gewerkt en was alcohol in mijn toenmalige lifestyle een heel vanzelfsprekend drankje geworden. 9 jaar geleden heb ik besloten om mijn lifestyle compleet om te gooien en ben ik ook acuut gestopt met het drinken van alchohol. Ik wilde dat voor mijzelf 1 jaar volhouden om te kijken hoe mij dat zou bevallen. Inmiddels is het 9 jaar geleden dat ik mijn laatste druppel gedronken heb. Ik kan jullie melden dat dit de beste beslissing ooit is geweest. Nooit meer een kater, nooit meer koppijn en een veel gezonder en fitter lichaam. Het vreemde is wel dat ik mij tot op de dag van vandaag nog steeds moet verantwoorden waarom ik NIET drink dan WEL. Ik weet inmiddels voor mij zelf dat ik nooit meer een druppel ga drinken en dat ik net zo gezellig ben met een spa blauw dan met een wijntje. Alcohol is een geaccepteerd middel in onze samenleving, ondanks dat we weten dat het niet bepaald gezond is. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van alcohol voor je lichaam? En wat kost dit onze maatschappij? Ik zocht het voor jullie uit. 

Fotolia 127941463 S

Om duidelijk te maken wat alcohol in je lichaam doet, is eerst een beetje scheikunde nodig. De chemische naam voor alcohol is ethanol. Het komt voor in alcoholische dranken, maar ook in spiritus en medicinale alcohol. Daarnaast is ethanol een belangrijk oplosmiddel in de industrie, en de grondstof voor enkele chemicaliën. Ethanol kan worden bereid uit aardolie of door de gisting van suikerhoudende producten. Deze vergisting, ook wel fermentatie genoemd, is een enzymatisch proces waarbij in een groot aantal stappen uit koolhydraten ethanol en koolzuur ontstaat [1]. Dit ziet er als volgt uit:

C6H12O6 –> 2C2H5OH+2CO2

Alcohol levert energie, namelijk 7 kcal (29 kJ) per gram. Ter vergelijking: eiwitten en koolhydraten leveren beiden 4 kcal (17 kJ) en vetten 9 kcal (37 kJ). In kleine hoeveelheden werkt alcohol opwekkend. Spanning en prikkelbaarheid kunnen verminderen, net als een vermoeidheidsgevoel [1,2].

Alcohol wordt volledig geabsorbeerd. Een proces dat sneller verloopt bij een lege maag (15-30 minuten) dan bij een volle maag (1-3 uur). De alcoholconcentratie in het bloed stijgt dan ook sneller wanneer je drinkt op een lege maag. Eiwit- en vetrijke voeding vertragen de absorptie. Alcohol wordt voor 80% opgenomen in de dunne darm en voor 20% in de maag. Na absorptie vindt de verwerking plaats in de lever. Hier wordt de ethanol afgebroken door het enzym alcohol-dehydrogenase tot acetaldehyde, wat verantwoordelijk is voor onder andere die vervelende kater de volgende dag. De acetaldehyde wordt afgebroken tot acetyl-co-enzym A (actief acetaat). De energie die bij dit proces vrijkomt, wordt door de lever gebruikt als alternatieve brandstof. Voor de verbranding van acetyl-co-enzym A is een ander enzym nodig: NAD+. Echter ontstaat in de lever een tekort, waardoor de acetaat aan het bloed wordt afgegeven. Vervolgens wordt in de spieren de rest van het acetaat afgebroken tot koolstofdioxide en water[1].

Krijg je van alcohol een bierbuik?

Alcohol kan wel degelijk invloed hebben op het ontstaan van een bierbuik. De verbranding van alcohol heeft voorrang op de verbranding van de andere energieleverende stoffen eiwit, koolhydraten en vetten. Daarnaast wordt continue extra NAD+ aangemaakt om andere processen door te kunnen laten lopen. Dit gebeurt enerzijds door de afbraak van pyrodruivenzuur:

Pyrodruivenzuur + NADH + H+–> melkzuur + NAD+ 

Anderzijds wordt er NAD+ gevormd bij de synthese van vetzuren. Er vindt dus bij de verbranding van alcohol indirect synthese van melkzuur en vetzuren plaats. Als er sprake is van een positieve energiebalans, worden de niet-geoxideerde vetten opgeslagen, onder andere in de buikholte[1].

Hoe snel breek je alcohol af?

De hoeveelheid alcohol die in een bepaalde tijd door de lever kan worden omgezet, wordt bepaald door de activiteit van het enzym alcohol-dehydrogenase. Deze activiteit verschilt per persoon, maar komt ongeveer neer op 100-200 mg alcohol per kilogram lichaamsgewicht per uur. Een voorbeeld: voor een persoon van 65 kilo komt dit neer op 6,5-13 gram alcohol per uur. Eén ml alcohol weegt 0,8 gram. Per uur zet deze persoon 8-16 ml alcohol om, wat overeenkomt met de hoeveelheid in 1 glas alcoholhoudende drank. De omzettingssnelheid wordt overigens niet beïnvloed door buitenlucht, koffie, lichamelijke inspanning, vitamines en andere ontnuchteringsmiddelen.

Het bloedalcoholgehalte (BAG) wordt uitgedrukt in het aantal delen alcohol per 1000 delen bloed; het promillage. Niet voor iedereen leidt dezelfde hoeveelheid alcohol tot hetzelfde BAG. De alcohol wordt namelijk verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. Het maakt verschil hoe groot je bent, maar ook welk geslacht je hebt. Het lichaam van een vrouw bevat namelijk minder vocht. Je kan je BAG gemakkelijk berekenen:

BAG = (a x 10) / (g x r) – (u-0,5) x (g x 0,002)

Waarin:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = bij mannen 0,7 – bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas

Bij een BAG van 1% beginnen veel drinkers wartaal uit te spreken. De aandacht, het geheugen, kritisch oordelen en het arbeidstempo zijn verminderd. Bij een BAG van 2% kunnen de meeste mensen niet meer zelfstandig lopen en worden ze gemakkelijk agressief. Als de BAG 3% is, is de persoon onmiskenbaar dronken, diegene hoort en ziet weinig meer. Bij 4% raken de meeste mensen bewusteloos [1].

Gezondheidseffecten van alcohol

Alcohol heeft zowel op de korte als op de lange termijn effecten op de gezondheid. Op korte termijn is het gevolg van overmatig alcoholgebruik de bekende kater. Hier is de vorming van acetaldehyde verantwoordelijk voor. Bij het drinken van enorme hoeveelheden (binge drinking) kan alcohol ook andere gevolgen met zich meebrengen: bewusteloosheid, coma, vergroot risico op ongevallen, hartinfarct en hersenbloedingen.

Op langere termijn zijn de mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik: zenuwschade, leververvetting, levercirrose, gastritis, pancreatitis, mond-, keel- en slokdarmkanker, borstkanker en Korsakov. Bij een hoog alcoholgebruik tijdens zwangerschap kunnen afwijkingen bij het ongeboren kind ontstaan, zoals geestelijke achterstand, hyperactiviteit, groeistoornissen en een typische gelaatsuitdrukking.

Fotolia 127863733 S

Is 1 glas alcohol gezond?

In de volksmond hoor je vaak dat het drinken van 1-2 glazen alcohol per dag goed is voor de gezondheid. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar vergroot tegelijkertijd met hetzelfde glas de kans op borstkanker. Meer drinken dan 1 glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De voordelen van alcohol wegen dus niet op tegen de nadelen. Daarom geldt het advies geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen [1,2,3].

Verslaving

Alcohol kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid of verslaving. Bij lichamelijke afhankelijkheid is steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect. Als er na lange tijd gestopt wordt met het drinken van alcohol, treden onthoudingsverschijnselen op. Geestelijke afhankelijkheid uit zich in het gevoel niet meer zonder alcohol te kunnen [2].

Obesitas

Uit recent onderzoek in 24 verschillende landen is gebleken dat we over het algemeen meer calorieën binnenkrijgen uit alcohol dan uit frisdrank. In Zuid-Korea was de inname van calorieën uit alcoholische dranken maar liefst vier keer zo hoog als uit frisdranken! Alcohol bevat zelf per gram 7 kcal, echter bevatten deze dranken ook vaak een grote hoeveelheid koolhydraten, 4 kcal per gram. Bij elkaar kan 1 zo’n drankje een behoorlijke hoeveelheid energie leveren. Mensen zijn hier vaak niet bewust van en krijgen zo ongemerkt veel energie binnen [4]. En zoals we onderhand weten: als je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan. Daarnaast zijn mensen sneller geneigd om te snacken of een bezoekje te brengen aan de snackbar na het drinken van een paar glazen alcohol.

Ondervoeding

Zware drinkers die verder weinig eten, kunnen juist afvallen en ondervoed raken. Het verschilt per persoon bij welke hoeveelheid alcohol dat gebeurt. Ook hebben zware drinkers die eenzijdig eten een grote kans op een vitamine-B1-gebrek. Dat komt doordat het drinken van grote hoeveelheden alcohol de opname remt. Dit gebrek kan leiden tot het Wernicke-syndroom, een aandoening van het zenuwstelsel [1,2].

Kosten voor de maatschappij

Begin dit jaar publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een uitvoerige kosten-batenanalyse. Conclusie: alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zo’n 2,3-2,9 miljard euro! De totale kosten hierin zijn 8,1 miljard, maar hier gaat 5,5 miljard aan baten vanaf.

  • Vroegtijdig sterven: 2,1 miljard euro. Jaarlijks overlijden er bijvoorbeeld al bijna 3000 Nederlanders aan alcoholgerelateerde kanker.
  • Productiviteitsverliezen: 1,9 miljard. Dit komt door de gemiddeld 10 uren per jaar waarin Nederlanders er als gevolg van alcohol op hun werk de aandacht niet bij hebben, of niet kunnen werken.
  • Verlies van kwaliteit van leven: 1,1 miljard.
  • Inzet van politie en justitie: 1,5 miljard.
  • Verkeersongevallen: 1 miljard.
  • Zorgkosten: 0,4 miljard.

Daarnaast zijn er ook baten voor de maatschappij. Nederlanders geven per jaar 3,8 miljard euro aan alcoholische dranken, ondernemers verdienen 700 miljoen aan alcoholproducten en een miljard verdwijnt aan accijns in de schatkist [5].

Nu ben ik erg benieuwd hoe jullie tegenover alcohol staan. Drinken jullie regelmatig een drankje of laten jullie net als ik de drank staan? Laat het weten in een reactie. 

Fotolia 126537057 S

Referenties

[1] Hartman, E. (2006), Mens en voeding. Utrecht: ThiemeMeulenhoff bv.

[2] Voedingscentrum. (2016), Alcohol. Geraadpleegd op 27-10-2016 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

[3] Gezondheidsraad. (2015). Richtlijn goede voeding. Geraadpleegd op 27-10-2016 via https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015

[4] The Guardian. (2016). Most countries get more calories from alcohol than soft drinks – study. Geraadpleegd op 27-10-2016 via 

[5] de Wit GA, van Gils PF, Over EAB, Suijkerbuijk AWM, Lokkerbol J, Smit F, Mosca I, Spit WJ (2016) Maatschappelijke kosten-batenanalyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te verminderen : Social cost-benefit analysis of regulatory policies to reduce alcohol use in The Netherlands. Geraadpleegd op 27-10-2016 via http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2016/oktober/Maatschappelijke_kosten_batenanalyse_van_beleidsmaatregelen_om_alcoholgebruik_te_verminderen_Social_cost_benefit_analysis_of_regulatory_policies_to_reduce_alcohol_use_in_The_Netherlands

 

 

bron:https://www.fit.nl/