REMKO THE HEALTHY CHEF NIEUWS

Volg mij ook op andere social media!
Of schrijf je in voor de Remko The Healthy Chef nieuwsbrief

  • Home
  • Nieuws
  • Bleekselderij sap is de nieuwste gezondheidshype

Bleekselderij sap is de nieuwste gezondheidshype

donderdag, 02 januari 2020

Waarom zit elk model en gezondheidsfanaat ineens aan de celery juice, a.k.a. sap van bleekselderij?

Is bleekselderij gezond? Jazeker, bleekselderij behoort tot één van de meest gezonde groenten. Bleekselderij, ook wel bekend als 'selderie' (botanische naam: 'Apium graveolens'), is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Omdat het een plant is met een hoog watergehalte, vereist selderij een vochtrijke bodem. In Nederland komt de plant dan ook voor langs de kust op natte, enigszins zilte tot brakke grond. Soms wordt de plant ook aangetroffen langs sloten en plassen. Met selderij wordt vaak de knol- en de bleekselderij bedoeld, en met selderie bedoelt men doorgaans de bladselderie.

Bleekselderij gezond!

Bleekselderij lijkt een simpele groente maar bevat verrassend veel genezingskracht. Het kan helpen bij het afvallen, het bevat mineralen die rustgevend werken en het kan zelfs helpen ontstekingen tegen te gaan. Welke gezondheidsvoordelen kun je nog meer verwachten van dit plantje?

 Bleekselderij bij afvallen:

Bleekselderij is een goede keuze als je op je gewicht let. Een grote steel bleekselderij bevat slechts 10 calorieën! Voeg daarom selderij toe aan je boodschappenlijstje en geniet ervan in je salades, soepen en roerbakgerechten, als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Selderij zorgt tevens voor reiniging en afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Bovendien bevat selderij heel veel voedingstoffen, die je lichaam goed kan gebruiken tijdens een periode van afvallen.

Bleekselderij is gezond en goed voor de spijsvertering:

Bleekselderij is zeer goed voor je spijsvertering. Het hoge watergehalte van selderij, gecombineerd met de onoplosbare vezels daarin, maakt dat het bijdraagt aan een gemakkelijke en soepel verlopende darmpassage. Let op: bleekselderij staat bekend om zijn diuretische activiteiten en reinigende eigenschappen en daarom moeten mensen die last hebben van diarree of dunne ontlasting uitkijken met het eten van bleekselderij.

Bleekselderij in gerechten:

Bleekselderij heeft een zachte smaak en past daarom goed in frisse gerechten en kan goed rauw gegeten worden. De knapperige rauwe stengels van bleekselderij zijn erg smaakvol in salades, als een gezond hapje met een dipsaus of als bijgerecht bij een kaasschotel. Bleekselderij kan ook gestoofd, gekookt of geroerbakt worden. Knolselderij moet eerst dik gesneden worden alvorens je ze in blokjes snijdt. Het verkleuren van de blokjes kan tegengegaan worden door ze te besprenkelen met citroensap. Knolselderij kan zowel koud als warm worden gegeten. Het is lekker om knolselderij te stoven of te roosteren. Je kunt er ook een aardappel-knolselderijpuree van maken.

31785369_s_1 Bleekselderij sap is de nieuwste gezondheidshype

 

Bleekselderij sap is de nieuwste gezondheidshype