Happiness in a Bowl

dinsdag, 09 maart 2021

Je móét ze proeven: de buddha bowls. Deze bowls barsten niet alleen van gezonde zaden, fruit en groenten, maar ook van smaak en kleur. Moeilijk zelf te maken? Nee hoor!

Buddha bowls

Er zijn geen regels bij het samenstellen van de buddha bowls: je sorteert de kleurrijke ingrediënten in je kommetje en combineert wat je zelf lekker vindt. Buddha bowls zijn vaak vegetarisch en daarom is de basis meestal een eiwitrijke of proteïnerijke groente of graan: denk aan kikkererwten, boontjes, parelcouscous of sobanoedels. De meest populaire topping is ongetwijfeld de avocado. Je kunt ook heerlijke dressings maken om je kommetje af te werken, of een iets vloeibaardere hummus op basis van rode bieten.

Wat is een Buddha bowl?

De buddha bowl (ook wel als boeddhabowl gespeld) is een kom die overloopt met kleurig, lekker uitziend en vooral gezond eten. De kom bevat als basis een graan, bijvoorbeeld (wilde) rijst, quinoa of bulgur, met daarop een verzameling groenten en andere vegetarische of veganistische ingrediënten – rauw, gestoomd, gekookt of gebakken. Avocado, pompoen, rodekool en kikkererwten zijn populair in dit gerecht, maar alles kan. Er bestaan ook zoete buddha bowls.

Terugkijkend in de piepjonge geschiedenis van dit gerecht, lijkt het de Amerikaanse ‘huisvrouw der huisvrouwen’ Martha Stewart te zijn geweest die het gerecht als eerste op papier vastlegde, in haar boek Meatless in 2013. Het idee vatte langzaam maar zeker vlam en explodeerde tot een heus fenomeen in 2016. Opeens was de buddha bowl overal: op restaurantmenu’s, in blogposts en vooral op social media sites als Instagram en Pinterest. Looks zijn bij de buddha bowl dan ook even belangrijk als inhoud: de bowl moet, eenmaal belicht, gefotografeerd en met filters bewerkt, een prachtig plaatje vormen.

Bolle buik

Volgens de Urban Dictionary, een online woordenboek voor zegswijzen, straattaal en andere slang, is de buddha bowl een kom ‘zo volgestopt dat er een bolle “buik” bovenop ontstaat die doet denken aan de buik van een boeddha’. Maar er is ook een link naar Boeddha zelf. Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme, leefde naar schatting in de zesde tot vierde eeuw v.Chr. Hij had de gewoonte om ’s ochtends in alle vroegte met een lege kom langs de huizen te gaan voor een aalmoes. (Een gewoonte die nog steeds bestaat onder sommige boeddhistische monniken in Zuidoost Azië.) De locals legden beetjes eten die ze konden missen in Boeddha’s bowl en zo at hij dagelijks een verzameling restjes als ontbijt.

Wist je dat...

Boeddha leefde in het oude India. Je zou de buddha bowl dus prima tot de Indiase keuken kunnen rekenen. Al zal de gemiddelde Indiër daar wellicht vreemd van opkijken.

Bereiding van een Buddha bowl

Het gerecht bestaat doorgaans uit de volgende lagen (van onder naar boven, al mag je om cosmetische redenen hiervan afwijken):

granen of zetmeel – zilvervliesrijst, wilde rijst, quinoa, pompoen, (paarse) aardappels

proteïne – reepjes tempé, blokjes tofu, champignons, kikkererwten, ei, linzen

groenten – avocado is zo goed als verplicht; verder wat je maar wilt

saus – tahindressing, hummus, sojasaus, citroensap, vinaigrette

toppings – taugé of cress, verse kruiden, sesamzaadjes, noten

Omdat er geen vaste regels zijn, zie je ook buddha bowls met pasta, vis en/of vlees. Toch lijken deze ingrediënten minder authentiek en boeddha-achtig. Door het grote aantal mogelijkheden wil de buddha bowl nog wel eens lijken op een pokébowl, een smoothiebowl of een gepimpte kom ontbijtgranen.

Erbij

De buddha bowl is een alles-in-een maaltijd. Er hoeft dus niets meer bij.

How to eat

Eerst een foto maken en die stante pede posten. Pas daarna mag je eten.

AdobeStock_162340011 Happiness in a Bowl

 Behalve buddha bowls zien we ook nog deze bowls opduiken:

• Smoothie bowl. Start je dag met een gezond ontbijt boordevol fruit en groenten. Een smoothie wordt in een kommetje geserveerd en afgewerkt met gezonde toppings zoals vers fruit, granen en verschillende zaden en pitten. Je eet ‘m best met een lepel, niet al slurpend met een rietje.

Fotolia_121815227_M Happiness in a Bowl

• Poké bowl. Dit kleurrijke kommetje op basis van verse vis is een traditioneel gerecht uit Hawaï. Het was voor vissers de manier om restjes vis op te maken. Poké betekent dan ook letterlijk visrestjes.

Zalm-poke-bowl- Happiness in a Bowl

• Sushi bowl. Als je zin hebt in sushi, maar geen zin om te rollen, dan kun je voor de makkelijke manier gaan. Je schikt de ingrediënten netjes in een kom en werkt af met geroosterde sesamzaadjes en in reepjes gesneden norivellen. Goed nieuws: eten met een lepel mag!

sushibowl Happiness in a Bowl

Happiness in a Bowl
No video selected.