Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +31624719859

Een code 0 ei

Een code 0 ei

zaterdag, 26 maart 2016

Met veel kippen wordt respectloos omgegaan. Bijna de helft van de 45 miljoen Nederlandse kippen brengt haar korte leven van nog geen 1,5 jaar in een legbatterij door. Dat is heel triest. Wij kunnen daar als consumenten veel aan veranderen. 

Als je eenmaal weet hoe het zit, koop je liever eieren van kippen die een goed leven hebben. En eet je ook buiten de deur geen eitje meer met een foute code. Ik weiger altijd eieren met een eicode boven de 1. Zelf gebruik ik uitsluitend eieren met code 0. Die zijn overigens gewoon te koop bij Albert Heijn of andere supermarkten hoor. En in de zomer hebben we natuurlijk de eitjes van onze eigen kipjes Mathilde en Imca.

Eicode 3: niet kopen of eten
Eieren met de eicode 3 zijn van kippen die in een legbatterij leven. Deze kippen hebben een vreselijk leven. De snaveltjes zijn geknipt, het is dag en nacht licht in de kooien omdat ze dan blijven leggen (320 eieren per jaar), ze hebben 1 A4tje ruimte en staan op draadgaas. Ze moeten eten van een lopende band. Ze kunnen zich niet bewegen. 

Vanaf 2012 is de legbatterij officieel verboden, maar dan is het nog wel toegestaan om legkippen in een ‘verrijkte legbatterij’ te houden. In plaats van 1 A4tje heeft een kip dan 1,5 A4tje om haar leven van 17 maanden door te brengen. Koop of eet dus nu of straks geen eieren met code 3.

Eicode 2: scharrelei of granenei, maar kip mag niet naar buiten
Een groot misverstand is het begrip ‘scharrelei’, het ei met de code 2. Veel mensen denken het prima te doen als zij kiezen voor een pak scharreleieren in de winkel. Omdat die eieren ook in een bruin kartonnen doosje zitten dat er erg eco en ‘plattelands’ uitziet, kan ik mij ook voorstellen dat je dat denkt. Helaas garandeert het woord ‘scharrelei’ geen goed leven voor een kip. Scharrelkippen mogen niet naar buiten en hebben ongeveer twee A4tjes tot hun beschikking. Een no go dus voor mij. Laat je ook niet misleiden door landelijk klinkende termen als meergraneneieren of viergraneneieren, want ook deze eieren hebben een code 2. Het enige verschil tussen scharrel- en meergraneneieren is dat de laatste duurder zijn. Zelfs vaak duurder dan biologische eieren. Voor zes eitjes met code 0 betaal je gemiddeld 1,30 en voor zes meergraneneieren 1,45!

Eicode 1: lekker in de zon
De vrije uitloopkip of graskip heeft al een beter leven. Zij heeft uitloop naar buiten en ziet daar ook zon. Gemiddeld hebben deze kippen vier A4tjes ruimte tot hun beschikking. Deze eieren hebben code 1. Maar ook deze kippen hebben geknipte snaveltjes.

Eicode 0: de kip in haar element, de lekkerste eitjes
Als je gewoon het beste wilt voor de dieren en de lekkerste eitjes wilt voor jezelf, dan kies je voor eieren met code 0. Deze eieren komen van biologische kippen, die naar buiten mogen en lekker in de zon kunnen scharrelen. Zij zijn de enige kippen die hun snaveltjes mogen behouden. Let op het keurmerk EKO of Demeter op het pak, dan zit je altijd goed. Met EKO keurmerk gewoon te koop in alle supermarkten in Nederland.

De informatie komt van de website van Wakker Dier, zij komen op voor vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie.