Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +31624719859

Kinderen en gezonde voeding

Kinderen en gezonde voeding

vrijdag, 03 juni 2016


KINDEREN EN GEZONDE VOEDING

Gezonde voeding is voor kinderen belangrijk voor hun dagelijkse doen en laten, maar ook om later als volwassene gezond te zijn. Het kindje op de foto is van een volgster die haar zoontje lekker laat mee eten met de dagelijkse pot die uiteraard bereid is volgens het Paleo principe. Ze vertelde me zelfs dat wanneer er een boterham voorgeschoteld wordt deze gelijk op de grond wordt gegooid. Ja hier moest ik natuurlijk wel om gieren.....Dat komt wel goed met hem later! 

Naast gezonde voeding is het ook belangrijk dat uw kind goed beweegt en met sporten en spelen zijn energie kwijt raakt.

Een goed ontbijt is voor uw kind nodig om goed de dag te beginnen. Naarmate uw kind ouder wordt, wordt er op school steeds meer van hem gevraagd. Om te zorgen dat uw kind fit 's morgens met de schooldag begint is een goed onbijt absoluut nodig.

Kinderen die slecht ontbijten en later op de ochtend hongerig zijn, kunnen zich vaak in de klas moeilijker concentreren.

Een goed gevulde smoothie is daarom vaak een makkelijke en lekkere manier om uw kind te laten genieten van een goed ontbijt. 

Zorg voor voldoende koolhydraten en vetten

Of een eetpatroon gezond is voor jou en je kind, heeft vooral te maken met de praktische invulling ervan. Als je een paleo levenswijze vertaalt naar de hele dag paleokoekjes eten, dan is dat geen grote verbetering ten opzichte van het standaard Nederlandse dieet.

Een gezonde invulling van een paleo eetpatroon voor kinderen is gevarieerd, let op de voedingswaarde van voedsel, en bevat voldoende koolhydraten en vetten.

Een paar tips:

  • Denk bij het samenstellen van iedere maaltijd aan alle drie de macronutriënten: proteïne, vet en koolhydraten.
  • Zorg dat je je kind voldoende calorieën aanbiedt. Vooral ouders die met paleo beginnen met als doel gewicht te verliezen, kunnen wel eens in de valkuil vallen om te weinig gezonde vetten aan het dieet toe te voegen.
  • Een andere valkuil is om te weinig koolhydraten te eten. Veel paleo’ers vertalen de paleo voedingsprincipes in een low carb dieet. In sommige gevallen kan dat heel nuttig zijn, maar kinderen hebben voldoende koolhydraten en vetten nodig voor energie en om te groeien.
  • Voorbeelden van gezonde vetten zijn: kokosolie, reuzel, eigeel, avocado, olijven, noten, boter en ghee (die laatste twee alleen als je zuivel goed kunt verdragen).
  • Voorbeelden van gezonde koolhydraten zijn: fruit, honing, zetmeelrijke groente zoals zoete aardappel of pastinaak, kokosmeel, wortel, gedroogd fruit.
  • Zorg dat je niet alleen voedsel schrapt, maar dat je ook gezonde paleorecepten verzamelt die iedereen in het gezin lekker vindt. Door te googlen en op Pinterest te kijken, kun je heel veel inspiratie vinden. 
  • Kinderen hebben vaak de neiging om van het ene op het andere moment *enorme* trek te krijgen en dan moeite te hebben om tot de volgende maaltijd te wachten. Ze hebben natuurlijk ook nog maar een kleine maag, maar hebben wel veel energie nodig voor de groei. Dus gezonde snacks zijn heel belangrijk om voor het grijpen te hebben. Als je dat niet hebt, dan zijn de ongezonde snacks wel heel aantrekkelijk in de ogen van een hongerig kind.


Na het weekend zal ik weer een aantal smoothies posten die zowel vullend zijn als ontbijt, maar ook heerlijk zijn als een gezond tussendoortje voor kinderen. Mijn neefje vindt ze in elk geval super lekker! 

10351529_1507646456169835_8154185910689333353_n Kinderen en gezonde voeding