Neem contact met me op info@remkothehealthychef.com | +31624719859

Het is lente!
Het is lente!

Het is lente!

zaterdag, 21 mei 2016

Het is lente!! Ik hou ervan…de eerste zonnestralen verleiden je om weer vaker naar buiten te komen, vogels fluiten vrolijk en de avonden worden weer langer!

Weg met de korte donkere dagen, sombere kleuren en zware maaltijden ;-)

Op naar frisse nieuwe ideeën, nieuwe recepten en nieuwe uitdagingen…op de één of andere manier vind ik de lente veel meer geschikt voor goede voornemens dan de maand januari, zullen we dat gewoon omgooien met zijn allen??

1

Het is inmiddels al mei, en in mei gebeurd er in huize Thotally Healthy Snacks best veel…dit jaar zit ik volgeboekt met workshops (super leuk!), leg ik de laatste hand aan mijn website (ja nu echt!), zijn er veel vrienden en familieleden jarig, maar het belangrijkste van alles: mijn kleine meid werd vorige maand 3!!  *hoera*

Op Koningsdag mocht zij 3 kaarsjes uitblazen, en die kaarsjes stonden natuurlijk bovenop een taart…ja daar ga je dan, een verjaardagstaart voor je dochter, die met een hele serieuze blik in haar ogen en zonder twijfel zei: ‘Mam, ik wil een Angelina Ballerina taart op mijn verjaardag!’ Je raad het al, de taart is besteld, al moest degene waar ik de bestelling plaatste wel even nagaan wie Angelina Ballerina was, want die had ze nog nooit gemaakt…in de tijd van Frozen en Dora kan ik me zoiets voorstellen ;-)

Ik hoor jullie denken…maar zo’n taart, is die dan wel gezond, zoals jij het maakt??

Uhhh nee! Ik kan best veel tegenwoordig, maar die uitdaging (lees rompslomp) ga ik niet aan. Ik krijg natuurlijk regelmatig de vraag hoe ik met de voeding voor Loïs omga. Mag zij wel snoepen? Wat drinkt ze?

Nu heeft mijn dochter gelukkig geen allergieën en lust ze eigenlijk alles, dus wat dat betreft hoef ik nergens rekening mee te houden. Maar uiteraard merk ik heel goed dat ze na het eten of drinken van producten met geraffineerde suikers, toch anders reageert dan wanneer ze dit niet krijgt. Ze is drukker, heeft dus meer moeite om zich te concentreren en als het teveel was (je hebt er niet altijd zicht op), heeft ze last van haar buik.

6

Ik probeer haar thuis zo gevarieerd mogelijk te laten eten, gelukkig vindt ze wat ik maak allemaal interessant en wat ze thuis ziet, kopieert ze ook. Zo smult ze in de middag net zo goed van cherrytomaatjes, komkommer of paprika als van een koekje. Ze eet voldoende fruit en drinkt makkelijk een liter op een dag. Water krijg ik er amper in, maar ze neemt  het gelukkig steeds vaker nu. Anders is het water met vers fruit erin of diksap zonder toegevoegde suikers, of kruidenthee.

Vanmorgen heeft ze ontbeten met een bak magere kwark, zonder enige vorm van zoetmiddel…ze weet niet beter en vindt het gewoon lekker, helemaal goed! Zelfgemaakte crackers van pitten en zaden zijn niet aan te slepen, smoothies zijn een dagelijks ritueel en banaan-ei pannenkoekjes een traktatie op zich…gezond eten voor kinderen is zo leuk en echt niet moeilijk! Voor Loïs is het de basis en dan mag ze heus weleens ongezond snoepen of eten vind ik.

Maar dan toch weer terug naar haar verjaardagstaart…ze krijgt dus gewoon een suikerbom met kaarsjes erop, waarschijnlijk zal ze er maar 1 hap van nemen en dan kiezen voor iets anders. Er komen ook genoeg mensen die het lekker zullen vinden, dus ik zal er niet mee blijven zitten denk ik…

Maar uiteraard maak ik zelf ook nog wat taarten, een overheerlijke cheesecake op basis van cashewnoten, een bananentaart en een carrot cake…want het is tenslotte Koningsdag (al hebben wij daar op de dag zelf natuurlijk weinig mee ;-)) dus we brengen er wat oranje in!

Eten jullie een hapje met ons mee? Je maakt hem als volgt:

250gr amandelmeel, 2tl wijnsteenbakpoeder, 300gr geraspte wortelen, 3 rijpe bananen, 50gr walnoten in stukjes, 150ml kokosolie, ghee of roomboter, 100ml water, 150ml kokosyogurt, 2tl koekkruiden.

Verwarm je oven voor op 180gr en bekleed je bakvorm met bakpapier (+/- 24cm). Meng de droge ingrediënten in een kom met een snuf zout. Smelt de kokosolie en doe samen met de bananen, kokosyoghurt en het meel in je keukenmachine. Voeg het water toe en meng het geheel tot een egale massa.

Spatel de wortel en walnoten door het beslag en verdeel het mengsel over je bakvorm. Plaats deze voor +/- 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Je kunt de taart afmaken door een topping te maken van kokosroom met citroen en kaneel…yummm!

Wil je de taart wat zoeter? Je kunt er altijd wat honing of dadels aan toevoegen naar smaak.

 

Fijne lente allemaal.....

Fotografie: Renée Streefkerk Photography

3 Het is lente!